Small Firm, Big Impact.

 

As one of the largest and most complex developments, Avalon Alderwood stands out as some of the work we are most proud of. Built in 2 phases, this ten building complex is a mix of mid-rise apartment homes, walk up apartments, and town homes with attached garages. The project also features extensive amenity spaces and a sprawling network of outdoor pedestrian paths. Our project helped provide a link between the natural wetlands to the east and the bustling urban center around Alderwood Mall Parkway to the south & west. 

 
Avalon Alderwood Image 1.jpg
Avalon Alderwood Image 2.jpg
Avalon Alderwood Image 3.jpg
Avalon Alderwood Image 4.jpg

Transit Orientated Development

 

Veloce Apartments won the 2012 Outstanding Design Award for its contribution to the city of Redmond, WA. Designed as a tower podium, with three residential towers situated atop a podium of ground level commercial space. This development exemplifies RMA's long standing mission to use architecture to create not only livable space, but to have a positive impact on our communities as a whole.

 

 
Veloce Image 1.jpg
Veloce Image 2.jpg
Veloce Image 4.jpg

At Home In Seattle.

 

In collaboration with Legacy Partners Residential, The Bowman was design to cater to the needs of the cities growing families and working professionals. Its design incorporates a wide range of units from studios to town homes with street access. The Bowman also features premium amenities including two fitness centers, a dedicated gaming room, and a lush central garden. The roof top deck features a barbecuing area, green house, chicken coop, and dog run. RMA could not be more proud that The Bowman has become one of the most desirable addresses in this ever growing city.

 

 
Stoneway Website Image 2.jpg
Stoneway Website Image 3.jpg
Stoneway Website Image 5.jpg
Stoneway Website Image 1.jpg

Micro Housing

 

Located along Aurora Ave and a short distance from Shoreline Community College, the InterUrban Lofts demonstrates a commitment to functional & attractive space. The building is comprised of 11 pods that contain communal public spaces that support adjoining individual single occupant living accommodations with private bathrooms. These micro apartments appeal to students and young professionals who are always on the go.

 
InterUrban Lofts Photo 2.jpg
InterUrban Lofts Photo 3.jpg
  Photos on film by Jan Hormada

Photos on film by Jan Hormada

Modern Home, Old Seattle Charm.

 

Located in the heart of Seattle’s Ballard neighborhood, Canal Station contains 109 luxury condominium units, with 4,000 sf of commercial space integrated at street level, and below grade parking. The building offers contemporary living, featuring a mix of studio, one, and two bedroom units. The design objective was to complement the surrounding neighborhood. Material selection and design detailing were used to reflect “Old Ballard” to create a modern home while retaining the charm and nuances of traditional Ballard architecture.

 
Canal Station Image 3.jpg
Canal Station Image 2.jpg
Canal Station Image 4.jpg
Canal Station Image 5.jpg

Townhouses At Bella Terra

 

Phase II of the RMA master plan for Bella Terra (formerly Village Center) saw the creation of nine buildings comprised of 103 townhouses. Each homes entry faces a public pathway with alley access to garages behind the units. The entry porches are integrated into the neighborly streetscape that flows seamlessly into the shops, restaurants, and commercial spaces of phase I.

 
Village Center II Image 2.jpg
Village Center II Image 3.jpg
Village Center II Image 1.jpg

Mixed Use At Its Finest

 

The Reserve is an upscale multi-family project with luxury amenities and units that cater to almost every user group. The development features a total of 95 units in five 3 story buildings that wrap around a pool and patio including open lawn areas, an outdoor fireplace, and barbecue pits. Pedestrian pathways and nature trails intertwine the community with the surrounding Town Center complex. A selection of live/work town home's with street front glass and metal awnings line main street and frame the entrance to the property.

 
Reserve II Image 1.jpg
Reserve II Image 3.jpg
Reserve II Image 2.jpg
Reserve II Image 4.jpg
Reserve II Image 5.jpg

Live/ Work Community

 

This community features three story townhouses with two story corner units. The building forms provide for dynamic vertical modulation while maintaining an appropriate pedestrian scale. Each townhouse featured two entries, a private entry for the family on one side and public entries for home offices located on the street side. This helps residents maintain a healthy work/ life balance.

 
WildWood Townhomes Image 2.jpg
WildWood Townhomes Image 3.jpg
WildWood Townhomes Image 4.jpg
WildWood Townhomes Image 1.jpg

Pedestrian Oriented Homes

 

Located in downtown Mountlake Terrace, this development contains seven attached residential townhouses and a street level commercial space. The townhouses have been designed to incorporate pedestrian activity areas with landscape planters, pedestrian lighting, and colored concrete walks. Entries are covered and directly located off the street to reinforce the pedestrian centered design program. The brick facades articulate a horizontal divide between public space on the street level and private space above. Windows, bays, varied roof forms and a variety of exterior cladding also worked to emphasize the building form. The contemporary interiors and street level integration helped the project appeal to young families looking to make the jump from apartment living into single family homes in more traditional neighborhoods.

 
MLT Townhouses 1.jpg
MLT Townhouses 3.jpg
MLT Townhouses 2.jpg
MLT Townhouses 4.jpg

Luxury Condominiums

 

Located in downtown Bellevue, Villa Firenze is a mid-rise luxury condominium complex overlooking an expansive city park and public library. The building features 30 units, 2,400 sf of commercial space, and below grade parking. Site constraints drove the design team to move vertically in an effort to maximize the available space and take advantage of the beautiful views. All units were designed with gracious entertaining areas with flexibility for easy design changes by current and future condominium owners.

 
Villa Firenze 2.jpg
Villa Firenze 3.jpg
Villa Firenze 1.jpg

Transit Oriented Development For A New Urban Center

 

Tukwila station is a transit oriented development (TOD) located in the Tukwila Urban Center (TUC). The site is adjacent to the new Sounder train station and close to the Southcenter Shopping Mall. The design includes over 8,000 sq. ft. of retail, two recreation centers, 50,000 sf of common area deck over a parking garage, and over 320 multi-family units. RMA worked closely with the City of Tukwila to work through a public design review process before the Planning Commission. RMA then helped our client navigate the lengthy Conditional Use Permit Process before the City Council.

 
Tukwila Station Image 1.jpg
Tukwila Station Image 2.jpg

Construction Progress

 

The Meridian Neighborhood of Bellingham is primarily a regional retail center for the city with proximity to the airport and Interstate 5. RMA has designed Parkplace to take maximum advantage of the sites natural beauty. A compact building footprint has allowed for vast landscaping. The integration of a trail system throughout creates a park like setting that encompasses the building. Amenities include a interior courtyard with a barbecuing area, a parking garage, gym, craft rooms & social gathering spaces.

 
Parkplace Image 2.jpg
Parkplace Image 1.jpg

Speculation

I90_3.jpg
 
 

The I-90 Park Plaza building fronting on I-90 in Bellevue was designed as a speculative office building. Open, X-braced steel framing was used to maximize the open space available for prospective tenants. The building has three floors of open office space over subterranean parking.

 

Ahead Of Its Time...

LE_4.jpg
 
 

On a triangular shaped site abutting I-405 in Bellevue, RMA was presented with a challenge early on in the firms history. To achieve the allowable area for the building our designers cut a distinctive shape that at the time was an exciting and new take on corporate architecture in the Pacific North West. The final design with the building stepping back in a series of balconies not only achieved the program goals, it was able to present a dramatic facade to the public.

 

Paving The Way To Energy Efficiency

 
Eastgate Photo 2.jpg
Eastgate Photo 1.jpg
 

Eastgate Corporate Center was designed as a speculative office building. Great care was taken in the site design to preserve numerous existing large fir trees on the site. The client desired an energy efficient building that would appeal to prospective tenants. The mechanical system, lighting design, and exterior envelope design were all detailed to maximize the overall efficiency of the building. The project won the “Energy Edge Competition” sponsored by the BPA for mid size office building category.

 

Mixed Use High Rise Proposal

 

The proposed design looks to complement and enhance the downtown streetscape of the city of Everett. The ten-story high-rise would feature nine luxury condominiums on top of three commercial floors (19,500 square feet), structured parking, and street level retail spaces. The design features glass curtain wall facades that provide striking 360- degree views of Hat Island and Possession Sound.

 
Colby Tower Image 1.jpg

Extreme Climate, Inspired Luxury

 

This residence is one of 12 luxury condominiums within Meadow Wood Estates designed RMA and located in Richland, Washington. Inspired by the extreme climate, the buildings drew inspiration from the vernacular architecture of the north-western desert. Nestled within the lush greenery of the Meadow Wood Golf Course, we created the feel of a desert oasis for the residents. The Interiors were customized for buyers and featured richly detailed custom mill-work, cabinetry and finishes. Our favorite residence combined 2 units to provide a large open plan for the owners, who did extensive entertaining. The result was an open and versatile plan complete with a custom, scene setting lighting system.

 

 
NW Desert Image 1.jpg
NW Desert Image 2.jpg
NW Desert Image 3.jpg

Recipient AIA Home of the Month, March 1997

 

The existing home was 40 years old, dark, and dated. It possessed, however, grand sweeping views of the Puget Sound. Stretched across the edge of a bluff, the remodeled home captures sweeping views of Puget Sound and the Olympic mountains. The design created “sun zones” with a glassed-in easterly facing breakfast room and vaulting skylights to illuminate interior spaces. Specialty rooms were created including a music space, display spaces for a large art collection, and an attached greenhouse for the cultivation of bonsai. Thinking toward the future, the home was designed to allow for aging in place.

 

 
Schnall - Interior Corridor 1.jpg
BR_2.jpg
BR_4.jpg
Schnall - Sound View-North 1.jpg

A Traditional Home In The Mountains

 

The design challenge for this residence was to create a home that blended with and, respected the mountain terrain and setting, while complimenting the clients collection of vintage furniture and artwork. To achieve that goal the house cascades down the sloping site with its hipped roofs mirroring the terrain. The cedar shingle siding and wood windows blend with the wooded hilltop site. The interiors are detailed with beautifully crafted wood railings and fireplace surrounds. Specially milled baseboard and casing complements the traditional look of the owner’s aesthetic.

 
Smith Hilltop 2.jpg
Smith Hilltop 3.jpg
Smith Hilltop 1.jpg
Smith Hilltop Plan.jpg

Rustic Charm

 

A proposal for a beautiful rustic home in Lake Forest Park. 

 
Lake Forrest Park Res 1.jpg
Lake Forrest Park Res 2.jpg

Phase I

 

Through the principals of new urbanism, Bella Terra (formerly Village Center at Harbor Point) creates a large- scale development with diverse building types for multiple user groups. Residential and commercial buildings are brought together through careful planning and an emphasis on pedestrian access. A rich mix of businesses including medical-dental, accounting, mortgage and financial is blended with retail shops, restaurants, and a coffee/juice bar to create a vital community center that promotes interaction among residences. A variety of housing options are also provided, they include flats, town homes, and live/ work units. A mix of traffic calming schemes including parallel parking, street trees, and raised- textured paving help create a pedestrian friendly environment.

 
Village Center Image 1.jpg
Village Center Image 2.jpg
Village Center Image 3.jpg
Village Center Image 4.jpg
Village Center Image 5.jpg

Better Communities Through Collaboration

 

Azure Apartments (formerly Alexan Park) was A collaboration with Charles M. Stewart Architects of Sausalito, California. RMA worked with the Charles Stewart staff and the local planning staff to design 240 residential units as part of a master plan development. The plan includes four commercial office buildings, retail space, and residential live/work townhouses.

 
Alexan Park Image 2.jpg
Alexan Park Image 1.jpg
Alexan Park Image 3.jpg
Alexan Park Image 4.jpg

Architecture That Embraces The Future, While Respecting The Past

 

The St. Mark parish chose RMA to develop a master plan & new social hall schematic plan. The master plan process involved multiple public meetings, coordination with the local jurisdiction, and a review process with the Seattle Archdiocese. A three- phase plan was developed to include a new social hall, gymnasium and additional K-8 school facilities. The existing site was bisected by a public street, so a central plaza was designed in order to have cohesion between the two parts as well as providing traffic calming. The plaza is placed so as to border the three primary structures of the parish, namely the church, social hall, and school. The existing church, designed by Leo Daly in 1973, is a well liked part of the parish which was taken into consideration when designing the new social hall. In an effort to not diminish the building’s striking form, it was decided to use similar vertical masses and continue the established horizontal elements of the lower portion of the church. As a result the addition becomes an extension of the existing facility without distracting from the tall hexagon spire of the sanctuary.

 
StMk_1.jpg
StMk_2.jpg
StMk_3.jpg

A New Direction

 

The Riverpointe master plan was a cooperative project involving three development groups; Legacy, Trammell Crow Residential, & Merlino Brothers Corporation. The design proposal called for 1,300 units of townhouses, flats, and mid-rise units centered on a mixed-use village center that included social rooms, a postal sub-station, and exercise facilities as well as other commercial spaces. The scope of the project necessitated an involved & protracted series of public hearings and reviews given that the municipality had not yet adopted a mixed-use development imperative. Riverpointe represented a new direction for development in the Northwest that has only recently begun to be fully embraced.

 
Riverpointe Image 2.jpg

Community Invovement In Master Planning

 

RMA worked with the Catholic Archdioceses, school administrators & faculty, and parents to craft a master plan with an efficient design that capitalized on student growth and development. The administrative cluster has access to the existing social hall & entrance courtyard and contains offices, workrooms, and a conference center. Extensive consulting with the local Fire Marshall and the sprinkler consultant enabled the main church to be retrofitted with fire sprinklers that had a minimal visual impact on the existing sanctuary.

 
StE Image 2.jpg
StE_1.jpg
StE_4.JPG

Long term planning

 

The St. Madeleine Sophie project consisted of finalizing a 10 year Master Plan for the parish, working with the City of Bellevue to obtain a ten year Conditional Use Permit (CUP), and construction of Phase I. Phase I included expanding the existing elementary and intermediate school by adding six modular classrooms, as well as the redesigning the basement level of the church to provide administrative offices for the school.

The overall plan allows for construction in stages; the final phase will add a gymnasium, 14 classrooms, administrative offices, meeting rooms, and a lunchroom with associated kitchen. Phase I was completed in 2008, Phase II completed in 2015.

 
StM Image 3.jpg
StM Image 2.jpg
StM Image 1.jpg

A flow and rhythm between new & old

 

The master plan for the St. Anthony Parish site called for extensive site work, including utility work that vacated an alley to consolidate two adjacent blocks owned by the parish. Phase I included the construction of a new gymnasium and piling foundation with concrete slab for future school and Parish ministry addition. Materials and forms similar to the existing school, parish ministry center, and church were used in order to create a flow and rhythm between new and old. 

 
St. Anthony Catholic Parish Image 1.jpg
St. Anthony Catholic Parish Image 3.jpg
St. Anthony Catholic Parish Image 2.jpg